Home » Dierenadvies » Hond » Hartproblemen bij de hond

Hartproblemen bij de hond

hartproblemen bij de hond

Leestijd: 2 minuten

In de loop der jaren kan het hart van jouw hond wat minder gaan functioneren. Hoe herken je de hartproblemen bij je hond?

Het hart vervult net als bij ons mensen, een belangrijke functie in het lichaam van de hond. Het pompt bloed met zuurstof en voedingsstoffen rond door het lichaam, en voorziet alle organen en weefsels hiervan. Bij inspanning zal het hart harder moeten werken dan wanneer de hond slaapt. Het hart moet zich dus snel kunnen aanpassen aan de activiteit van de hond.

Hartproblemen herkennen

Sommige hartafwijkingen kunnen al van jongs af aan aanwezig zijn bij een hond, vaak zijn dit aangeboren afwijkingen. Maar ook in de loop der jaren kan het hart van jouw hond minder goed gaan functioneren. Je merkt misschien het volgende aan jouw hond:

  • hij heeft minder uithoudingsvermogen en is snel moe en hijgerig
  • hij hoest meer en kan soms benauwd zijn zelfs
  • hij vermagert, maar mogelijk ook een dikke buik krijgen doordat vocht vastgehouden wordt
  • de meest voorkomende hartaandoeningen die een oudere hond kan krijgen ontwikkelen zich geleidelijk. Het kan gaan om een aandoening van de hartkleppen of van de hartspier.

Aandoeningen aan de hartspier of aan de hartklep

Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in de goede richting stroomt. Bij oudere honden kan het zijn dat de hartkleppen niet goed meer sluiten waardoor het bloed weer terugstroomt. De verkeerde kant op dus. Er wordt dan gesproken van lekkage aan de hartklep. Het bloed zal dus minder efficiënt door het lichaam rondgepompt kunnen worden. Het hart probeert dit te compenseren door sneller te gaan kloppen. Hierdoor raakt het hart overbelast.

De hartspier trekt zich samen om het bloed door het lichaam te pompen onder druk. Als de hartspier aangetast is, zal deze minder goed kunnen samentrekken en dus minder krachtig bloed weg kunnen pompen. Het hart probeert ook nu te compenseren door sneller te gaan kloppen en wordt zo nog meer belast. Het hart is vaak vergroot bij deze aandoening.

Uiteraard is het belangrijk dat je jouw hond laat onderzoeken door de dierenarts. Deze zal nauwkeurig hart en longen beluisteren. Eventueel kan er ook een röntgenfoto, echo of ECG van het hart gemaakt worden. Een hartaandoening kan niet volledig herstellen. Medicatie kan echter wel zorgen dat het hart minder belast wordt en de klachten verlichten.