Actie: maak nu kans op een 5-sterren overnachting 🎁

Verbrande voetzolen hond, wat moet ik weten?

verbrande voetzolen hond

De zon komt eindelijk weer achter de wolken vandaan in ons kikkerlandje. Daar waar wij onze voeten kunnen beschermen met slippers of sandalen voor het warme zand of asfalt, kan jouw hond dat niet. Het is niet voor niks dat ‘verbrande voetzolen hond’ jaarlijks een van de meest gegoogelde zoektermen is in deze tijd van het jaar. Daarom geven wij in dit artikel tips waarmee jouw hond zijn pootjes niet meer verbrand. Haal jij toch even mooi een wit voetje bij je trouwe viervoeter!

Waar zijn de voetzolen voor?

Het klinkt gek, maar het is echt zo: wanneer je puppy slaapt, is zijn lichaam hard aan het werk. Tijdens deze slaapuurtjes worden zijn spieren en botten namelijk sterker, komt zijn immuunsysteem in balans, en ontwikkelen zijn hersenen en centrale zenuwstelsel. Als je puppy zijn niet genoeg aan zij slaap toe komt, dan dit zelfs een gevaarlijk zijn. Naast dat hij dan waarschijnlijk een beetje ‘sjaggie’ is, loopt-ie ook het risico op infecties en ziektes. Slapen dus!

Symptomen verbrande voetzolen hond

Verbrande voetzolen bij je hond? Net als dat het pijn doet bij mensen als ze iets verbranden, geldt dit ook voor honden. Je hond kan blaren, roodheid en gescheurde voetzolen krijgen. Hoe weet je of jouw hond zijn poten heeft verbrand? Dit zijn de symptomen:

  • De voetzolen voelen warm aan
  • Je hond weigert om te bewegen en loopt mank of kreupel. Alles over het mank lopen van je hond lees je hier.
  • In een poging om de voetzolen af te koelen likt je hond ze vaak
  • Bloeden of zwellingen van de voetzolen
  • De voorpoten of achterpoten van je hond doen pijn en zijn stijf

Voorkom verbrande pootjes bij je hond

Hoe voorkom je verbrande pootjes bij je hond? Dit kun je heel makkelijk zelf even checken! Ezelsbruggetje hierbij is: Is het te warm voor jou, dan is het óók te warm voor de hond. Dit kun je makkelijk en snel checken door je hand op bijvoorbeeld het wegdek te leggen. Doe dit voor 7 seconden. Is het te warm? Dan is het ook te warm voor jouw robbedoes. Of loop een stuk met je blote voeten. Te warm? Dan weet je wat je te doen staat!

Tips tegen verbrande voetzolen hond

Verder hebben we nog een paar tips om te voorkomen dat je hond zijn kussentjes verbrand:

  • Laat je hond uit als het niet zo warm is. Denk hierbij aan vroeg in de ochtend, later op de middag en ‘s avonds.
  • Loop niet op het hete wegdek. Zoek het gras op de koelere berm.
  • Hondenschoentjes zijn niet alleen heel schattig, ze zorgen er ook voor dat de voetzolen beschermd worden tegen het warme wegdek.
  • Maak de rondjes korter wanneer je je hond moet uitlaten
  • Probeer de voetzolen vochtig te houden door middel van verkoelende sprays en speciale crèmes.
  • Controleer de voetzolen van je hond regelmatig en let op de symptomen.

Behandelen verbrande voetzolen hond

Lees je dit artikel als het kwaad al geschied is en heeft je viervoeter zijn voetzolen al verbrand? Wat jammer! Een kleine verwonding, zoals het hebben van blaren op de pootjes, kun je gelukkig nog wel zelf behandelen:

  1. Leg je hond op z’n zij en was de voetkussens met warm water
  2. Zodra je het getroffen gebied hebt schoongemaakt, knip je de omliggende haren. Deze kunnen vuil verzamelen en zorgen voor infecties.
  3. Hierna maak je een kompres vochtig en wrijf je zachtjes over de wond.
  4. Pas (na overleg met de dierenarts) aanvullende medicatie toe. Zo kan je bijvoorbeeld jodium gebruiken en zijn er verschillende gels en crèmes die helpen tegen verbrande voetzolen.

Is er sprake van een grote verwonding? Kan je hond niet meer lopen? Ga dan direct naar de dierenarts!

Hondenverzekering van Figo

Heeft je hond zijn voetzolen flink verbrand? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts.  Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!