Hardlopen met de hond? Wij geven 7 tips!

hardlopen met hond

Houd jij van joggen? En is jouw hond ook sportief en ambitieus aangelegd? Dan is hardlopen met je hond echt iets voor jou! Maar wat moet je hierover weten voordat jullie samen een rondje gaan rennen? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom hardlopen met de hond?

Hardlopen is een geweldige manier om je gezondheid te verbeteren. Het is goed voor je conditie, het verbrandt calorieën en het vermindert stress. Maar wist je dat het hardlopen met je hond ook voordelen biedt voor jouw beste vriend? Het is een fantastische manier om de band met je hond te versterken, zorgt voor mentale en fysieke stimulatie en helpt bij het voorkomen van gedragsproblemen. Hup, hardlopen dus!

Hoe vaak hardlopen met de hond?

De frequentie waarmee je kunt hardlopen met je hond hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, grootte en gezondheid van je hond. Over het algemeen wordt aangeraden om maximaal drie keer per week met je hond te hardlopen, met rustdagen ertussen. Begin met korte afstanden en bouw dit langzaam op. Het is belangrijk om altijd te kijken naar de lichaamstaal van je hond en te stoppen wanneer hij vermoeid lijkt.

Hoe lang fietsen hardlopen met de hond?

Ook de duur van het hardlopen met de hond is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, grootte en gezondheid van je hond. Begin met korte afstanden en bouw dit op naar ongeveer 20-30 minuten per sessie. Dit is over het algemeen een geschikte duur voor de meeste honden. Let er wel op dat je hond het niet te warm krijgt en voldoende water heeft om te drinken!

Vanaf wanneer mag je hardlopen met de hond?

Het is belangrijk om te wachten tot je hond volgroeid is voordat je begint met het hardlopen met hem. Dit is afhankelijk van het ras en kan variëren van 12 tot 18 maanden. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je begint met het hardlopen met je hond.

8 tips voor hardlopen met je hond

Jullie zijn bijna klaar om samen op pad te gaan. Maar voordat wij jullie het startschot geven, geven wij jullie eerst nog acht tips mee:

  1. Begin rustig en bouw het langzaam op.
  2. Zorg voor voldoende water voor je hond om te drinken.
  3. Controleer de temperatuur en pas het tempo hierop aan.
  4. Gebruik een hondenriem die geschikt is om mee te rennen en die niet te strak zit.
  5. Luister naar de signalen van je hond en stop wanneer hij vermoeid lijkt.
  6. Houd rekening met andere weggebruikers en houd je hond onder controle.
  7. Kies een geschikte ondergrond om op te rennen, bijvoorbeeld gras of zand.
  8. Houd rekening met de leeftijd en gezondheid van je hond en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Risico's van hardlopen met je hond

Hoewel het hardlopen met je hond veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s waar je rekening mee moet houden. Overbelasting, uitputting, blessures en oververhitting zijn allemaal risico’s die kunnen optreden tijdens het hardlopen met je hond. Het is belangrijk om de signalen van je hond goed in de gaten te houden en indien nodig de activiteit te onderbreken of te stoppen. 

Hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!