Hoe moet ik mijn hond borstelen?

hond borstelen

Je herkent het misschien wel: de normaal gesproken prachtige vacht van je hond glanst opeens wat minder. Gelukkig is de oplossing hiervoor eenvoudig, namelijk borstelen. Maar je hond borstelen, hoe doe je dat en waar moet je op letten? Onze huisdierspecialisten leggen het uit!

Laten we beginnen.

Waarom is een hond borstelen belangrijk?

Het borstelen van je hond heeft verschillende voordelen. Borstelen helpt het om de vacht van je hond gezond te houden. Door regelmatig te borstelen, verwijder je dode haren en vuil en zorg je ervoor dat de vacht glanzend blijft. Ook kan je hond borstelen helpen om klitten te voorkomen. Klitten kunnen leiden tot huidirritatie en in sommige gevallen zelfs tot huidinfecties. 

Hoe vaak moet je een hond borstelen?

Hoe vaak je je hond moet borstelen hangt af van verschillende factoren, zoals de lengte van de vacht, de dikte van de vacht en de activiteit van je hond. Over het algemeen geldt dat een hond met een lange en dikke vacht vaker geborsteld moet worden dan een hond met een korte vacht. Ook als je hond veel buiten is en veel in aanraking komt met vuil, is het verstandig om hem vaker te borstelen. Voor de meeste honden geldt dat één keer per week borstelen voldoende is.

Hoe lang moet je een hond borstelen?

Hoe lang jij je hond moet borstelen, hangt ook af van de vacht van je hond. Over het algemeen geldt dat je je hond zo’n vijf tot tien minuten moet borstelen. Voor honden met een dikke of lange vacht kan het soms langer duren. Het is belangrijk om tijdens het borstelen te letten op klitten en deze voorzichtig te verwijderen om pijn en irritatie te voorkome

Vanaf wanneer mag je een hond borstelen?

Je kunt je hond vanaf jonge leeftijd al laten wennen aan het borstelen. Begin rustig en maak het borstelen een leuke ervaring voor je hond. Geef hem een beloning na afloop van het borstelen, zoals een lekker snoepje. Zo leert je hond dat borstelen iets positiefs is en zal hij minder snel stress ervaren bij het borstelen op latere leeftijd.

Stappenplan: hond borstelen

 • Stap 1

Maak je hond rustig en ontspannen. Praat tegen hem en geef hem af en toe een aai over zijn kop.

 • Stap 2

Begin met het borstelen van de nek en de rug van je hond. Borstel in de richting van de haargroei en vermijd harde druk op de huid.

 • Stap 3

Ga verder met het borstelen van de zijkanten en de buik van je hond. Let hierbij op gevoelige plekken, zoals de oksels en de liezen.

 • Stap 4

Borstel de poten en de staart van je hond. Let ook hierbij op gevoelige plekken, zoals de tenen en de basis van de staart.

 • Stap 5

Controleer of er klitten zijn en verwijder deze voorzichtig met een borstel of kam.

 • Stap 6

Gebruik eventueel een conditioner of detangler om klitten te voorkomen.

 • Stap 7

Beloon je hond na afloop met een snoepje of een knuffel.

Tips voor het borstelen van je hond

 • Begin op jonge leeftijd met het borstelen van je hond en maak er een leuke ervaring van.
 • Gebruik de juiste borstel voor de vacht van je hond. Er zijn verschillende soorten borstels verkrijgbaar, zoals slicker brushes en rakes.
 • Borstel altijd in de richting van de haargroei om pijn en irritatie te voorkomen.
 • Wees voorzichtig bij gevoelige plekken, zoals de oksels, de liezen, de tenen en de basis van de staart.
 • Geef je hond na afloop een beloning, zoals een snoepje of een knuffel.

Hondenverzekering

Kom je tijdens je hond borstelen huidirritatie of zelfs een huidaandoening tegen? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!