Hond drinkt veel, wat moet ik weten?

hond drinkt veel

Mijn hond drinkt veel. Hoeveel mag mijn hond eigenlijk drinken, wat is normaal? En wat zijn aanleidingen om het plasgedrag van je hond te laten onderzoeken?

Minimale waterinname van de hond

Normaal gesproken heeft een hond zo’n 50-60 ml water nodig per kilo lichaamsgewicht per dag. Een hond van 10 kilo zal dus ongeveer een halve liter water drinken per dag. Krijgt een hond blikvoer of andere zachte voeding die al veel vocht bevat, dan zal hij minder bij hoeven drinken.

Hond drinkt meer dan normaal

Merk je dat je hond veel plast en veel drinkt? Dan is het goed om eens af te meten hoeveel water hij in 24 uur opdrinkt. Ook kun je wat ochtendurine opvangen en dit door de dierenarts laten onderzoeken.

Diagnose door de dierenarts

De dierenarts beoordeelt of de urine geconcentreerd genoeg is, of de zuurtegraad (pH) goed is en of er bijvoorbeeld bloed, eiwit, glucose of afwijkende cellen in de urine zitten. Bij oudere honden is vaak een verminderde nierfunctie het geval. De nieren zijn dan niet meer in staat om de urine goed te concentreren. Ook gaan door een verminderde nierfunctie waardevolle eiwitten verloren met de urine.

Er kan natuurlijk ook een andere oorzaak achter zitten, zoals diabetes of de ziekte van Cushing. Daarom is goed aanvullend onderzoek altijd nodig voordat een behandeling ingesteld kan worden. Een dierenarts kan een bloedonderzoek, een extra urinetest of een echo adviseren om een definitieve diagnose te kunnen stellen.

Aandrang tot plassen

Soms lijkt het alsof de hond veel plast, maar is het zo dat de hond juist vaak plast, dus veel aandrang heeft. In dat geval kan het om een blaasontsteking, blaasstenen of prostaatproblemen gaan. Een heel ander verhaal dus. Ook dan is nader onderzoek uiteraard noodzakelijk.

Hondenverzekering

Drinkt je hond veel en ben je bang dat dit komt door een medische aandoenng? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts.  Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!