Hond eten geven, wat moet ik weten?

hond eten geven

Om een gezonde hond te hebben is goede voeding heel belangrijk. Maar wat is goede voeding? En hoe vaak en hoe laat geef je een hond eten? En wat is de beste manier? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Het belang van een gezonde voeding

Voor elke hond is voer belangrijk. Of je nu een grote, kleine, oude of jonge hond hebt: allemaal hebben ze trek in een gezond en lekker maaltje! Voor een puppy vormt de juiste voeding de basis voor de verdere groei en ontwikkeling en voor een seniore hond betekent voeding het behoudt van vitaliteit. Voeding heeft invloed op het gebit, de vacht, de organen en botten en de ontlasting van je hond.

Tegenwoordig worden bijna alle honden gevoerd met hondenvoer uit de supermarkt of dierenspeciaalzaak. Royal Canin en Pedigree zijn de voornaamste merken die veel voer produceren. In dit voer wordt de voedingsbehoefte van jouw hond precies afgestemd, zodat hij aan alleen deze brokken voldoende heeft. Een hond eten geven is wat dat betreft erg eenvoudig.

Droogvoer of blikvoer?

Veel baasjes twijfelen wat de beste optie is: droogvoer of blikvoer. De voorkeur van specialisten gaat eigenlijk altijd uit naar droogvoer. Droogvoer is op meerdere gebieden beter dan blikvoer om de volgende redenen:

 • Het is goedkoper
 • Het gewicht van de hond blijft nagenoeg altijd stabiel
 • Brokken zijn goed voor de tanden
 • Doseren is makkelijker

Hoe vaak hond eten geven?

Honden krijgen meerdere keren per dag eten, afhankelijk van de leeftijd van de hond. Geef jouw hond per maaltijd de aanbevolen hoeveelheid voeding. Deze hoeveelheid is op de verpakking van het hondenvoer te vinden. Ook de dierenarts of de dierenspeciaalzaak in de buurt kan advies geven over hondenvoer Over het algemeen geldt dat een hond in de groei 25 gram voer per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Een volwassen hond heeft 10 gram voer per kilogram lichaamsgewicht nodig. In het overzicht hieronder zie je precies hoe vaak je jouw hond eten kunt geven per dag.

 • Puppy: tot 12 weken
  4 maaltijden per dag
 • Puppy: 3 tot 8 maanden
  3 maaltijden per dag
 • Volwassen groot
  2 maaltijden per dag
 • Volwassen hond klein
  1 of 2 maaltijden per dag

Met welke voeding mijn hond eten geven?

In principe zijn de merken hondenvoer allemaal gekeurd en zouden allemaal moeten aansluiten op het dieet van jouw beste vriend. Natuurlijk kan ook de dierenarts advies geven over een bepaald merk. De dierenarts kent jouw hond natuurlijk ook goed. Daarnaast zijn er een aantal basisbehoeften van je hond waar je altijd op kunt letten als je hondenvoeding koopt. Goed hondenvoer bevat onder andere:

 • Een hoog omega-3-vetzurengehalte
 • Een uitgebalanceerd eiwit- en vitaminegehalte
 • Een complete samenstelling van de nodige voedingsstoffen per dag
 • Grondstoffen van hoge kwaliteit
 • Goed verteerbare brokken
 • Een goede smaak zodat je hond het met plezier opeet

Hoe laat hond eten geven?

De tijden waarop je een hond eten geeft maken niet heel veel uit, maar zorg ervoor dat je structuur biedt in de etenstijden. Het is het makkelijkst om je hond tegelijk met jou of vlak na jou eten te geven. Zo heeft je hond altijd een vast eetpatroon. Hierdoor ontwikkelt hij minder snel stress. Ook kan je hond voernijd ontwikkelen als hij onregelmatig eten krijgt. Honden weten namelijk nooit wanneer de volgende maaltijd zich aandient. Daardoor gaan zij hun eten beschermen, soms met grote gevolgen. Daarom is een hond eten geven volgens een vast patroon de beste manier.

Hond voor of na het uitlaten eten geven?

Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren. Ook is het zo dat honden hun voer als een beloning zien. Als je na het uitlaten je hond voert wordt zijn jachtinstinct nog een beetje gestimuleerd ook. Hij associeert zijn maaltje namelijk met een prooi, die hij zojuist buiten ‘gevangen’ heeft!

Wat je beter kunt vermijden

Je hond eten geven lijkt zo eenvoudig, maar toch zijn er dingen waar je als baasje rekening mee moet houden. Er worden veel fouten gemaakt op het gebied van de hond eten geven. Dit is niet zo verwijtbaar, omdat de meeste baasjes simpelweg de kennis niet hebben. Waar hebben we het dan precies over?

 • Een openstaande verpakking

Er wordt weinig aandacht besteed aan de manier waarop hondenvoer bewaard wordt. Maar net als ons eigen voedsel is hondenvoer ook vatbaar voor verkeerde bacteriën. Als deze bacteriën de kans krijgen om in het voer van jouw hond te nestelen is de kans groter dat je hond op den duur ziek wordt. Sluit daarom altijd de verpakking goed af. Bewaar geopende blikken in een plastic zakje in de koelkast.

 • Achtergebleven voedelresten

Niet alle honden eten hun volledige maaltijd in één keer op. Sommige honden vinden het voer niet heel smakelijk, andere zitten simpelweg vol. Als jouw hond ook brokken achterlaat in zijn voerbak, leeg deze dan als je hond is uitgegeten. Openstaand eten trekt bacteriën en ongedierte aan, waardoor je hond erg ziek kan worden als hij het later op eet. Als je hond binnen drie uur niet alles heeft gegeten is het aannemelijk dat hij hierna niet verder gaat eten. Gooi dan het voer weg of bewaar het afgedekt in de (koel)kast.

 • Ongewassen voerbak

Een hond eten geven is één ding, zijn ‘bordje’ afwassen is net zo belangrijk. Ook aangekoekte voedselresten kunnen bacteriën aantrekken. Dus als je hond uitgegeten is kun je de bak even onder de kraan met water en zeep afwassen. Zo heeft jouw vriend ook weer een schone volgende maaltijd!

 • Ten minste houdbaar tot

Je denkt er misschien niet snel bij na, maar ook hondenvoer kan bederven. Vooral blikvoer is snel bedorven na het te hebben geopend. Let daarom altijd op de aanwijzingen op de verpakking en check zelf even hoe de kwaliteit is voordat je het aan jouw hond voert.

 • Restjes

Veel baasjes bezwijken onder de druk van schattige hondenogen die bedelen om een klein stukje eten. Dit is natuurlijk lief bedoeld, maar honden kunnen niet alles goed verteren. Let daarom altijd goed op wat je jouw hond voert. In ons artikel over ‘wat mogen honden eten lees je er alles over. 

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond iets verkeerds heeft gegeten? Of juist niet eet omdat-ie ziek is? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n dierenartsbezoekje qua kosten wel hoog oplopen, soms tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Verzeker je hond vandaag nog!