Labradoodle kopen? Dit moet je weten!

labradoodle kopen

De labradoodle is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: een labradoodle is een vrolijke, slimme hond met een zacht karakter en een gevoel voor humor. Wil je een labradoodle kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een labradoodle?

Een labradoodle met stamboom kost tussen de €1.700 tot € 2.000, maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Verder ben je ook kosten kwijt aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de labradoodle een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen. De kosten van de behandelingen hiertegen kunnen hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een labradoodle puppy kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de verenigingen. Juist goed, want dat betekent dat ze worden getest op erfelijke aandoeningen. Ook worden daar welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een labradoodle puppy? Vraag dan bij de ouders van de pup een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen en ziektes. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde pup koopt.

Hoe oud wordt een labradoodle?

Een labradoodle wordt ongeveer 13 tot 15 jaar oud. Natuurlijk verschilt dit per hond: de ene wordt 19 en de ander wordt helaas 10. Toch is de gemiddelde leeftijd aan de hoge kant in vergelijking met andere hondenrassen.

Hoe ziet een labradoodle eruit?

Een labradoodle kan qua uiterlijk sterk verschillen van zijn rasgenoten. Een standaard labradoodle kan 45 kilo wegen en een schofthoogte van 66 centimeter hebben, maar een maatje medium kan 25 kilo wegen en een schofthoogte hebben van 50 centimeter. Verder hebben deze viervoeters hangende oren, staan ze hoog op hun poten en hebben ze een slank lichaam.

Wat dit hondenras deels zo populair maakt, is hun vacht. De vacht van een labradoodle verliest een stuk minder haar en huidschilfers dan andere honden. De labradoodle heeft dus hypoallergene kenmerken. Toch kan de textuur van de vacht sterk verschillen: van wollig en krullend, tot lang en stug. Wil je een labradoodle kopen, dan heb je keuze genoeg.

Verzorging labradoodle

De verzorging van een labradoodle is intensief, met name aan de vacht. De vachtverzorging houdt in: elke twee dagen de vacht borstelen en om de zes tot acht weken naar de trimmer. Doe je dit niet? Dan zullen veel klitten en vilten in de vacht komen waar de hond last van kan krijgen. Verder is de labradoodle een gezelschapshond. Het liefst is-ie elk moment bij zijn baasje. Het geven van aandacht aan dit hondenras is belangrijk, want dit hondenras voelt zich snel eenzaam.

Aandoeningen en ziektes

Een labradoodle is een sterke hond, maar toch moet je ook met dit hondenras ongetwijfeld naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras negen erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de top zes veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij labradoodles:

Heupdysplasie ontstaat door een verkeerde vorming van het heupgewricht bij de labradoodle. Hierbij beweegt de heupkop niet goed in de heupkom waardoor er pijn ontstaat bij beweging van het heupgewricht. Wil jij een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van heupdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen van het ellebooggewricht. Deze leiden tot schade en vaak ook artrose van het ellebooggewricht. Dit zorgt ervoor dat je hond pijn krijgt bij beweging en uiteindelijk kreupel zal gaan lopen. Wil jij een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van elleboogdysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

De Ziekte van Addison is een auto-immuunziekte waarbij de bijnieren te weinig bijnierschorshormonen aanmaken. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de labradoodle uit balans. Je hond wordt hiervan slomer, heeft minder eetlust en wordt zwak. Wordt vastgesteld dat je hond deze ziekte heeft? Dan zal hij de rest van zijn leven medicatie toegediend moeten krijgen.

Oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren of bij oren met veel haar in de gehoorgang. Ook labradoodles die veel zwemmen krijgen sneller te maken met een oorontsteking. Een onderliggende reden, zoals allergie, schimmelinfectie of een vreemd voorwerp, is vaak de oorzaak van een oorontsteking. De ontsteking in de oor geeft meestal jeuk en pijn waardoor een behandeling noodzakelijk is.

Retinadysplasie is een oogaandoening waarbij het netvlies verkeerd groeit en mogelijk zelfs helemaal loslaat. Dit kan verminderd zicht tot complete blindheid bij je hond veroorzaken. Dit is een erfelijke aandoening onder labradoodles. Wil jij een labradoodle kopen? Dan is het belangrijk dat jij de ouderdieren test op de aanwezigheid van retinadysplasie. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde labradoodle koopt.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oude honden. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je labradoodle neemt hierdoor af.

Dierenartskosten bij een labradoodle

Een bezoekje aan de dierenarts kan hoog oplopen. Wat de dierenarts preciest kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij labradoodles:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Behandeling oorontsteking: ongeveer tussen de €80 en €150
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Staaroperatie: ongeveer tussen de €900 en €1.500
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer €1800
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je labradoodle niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.