Kat leren door kattenluik te gaan in 5 stappen!

kat leren door kattenluik te gaan

Veel kattenbaasjes hebben een kattenluik thuis. In principe is dit een soort sleutel voor je kat. Hij kan het huis in- en uitlopen wanneer hij maar wil. Erg handig, want zo hoef jij niet altijd de deur voor hem open te doen. Maar hoe kun je een kat leren door het kattenluik te gaan? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Verschillende karakters

Elke kat is verschillend. Niet alleen per soort maar ook per individu. De ene kat zal een nieuwe aanpassing in huis geen enkel probleem vinden terwijl de andere er een hekel aan heeft. Voordat je begint met je kat leren door het kattenluik te gaan is het dus belangrijk dat je het gedrag van jouw kat kunt voorspellen. Als je kat erg terughoudend is en jij wilt te snel trainen dan is de kans groot dat je kat er helemaal niet meer doorheen gaat. Wees dus altijd zorgvuldig en heb respect voor het gedrag van jouw kleine atleet.

Wat kun je beter niet doen?

Een kat leren door kattenluik te gaan is al een proces op zich. Daarom kun je beter niet je kat in de weg zitten. Maar wat kun je beter niet doen? Ten eerste zijn katten vaak erg terughoudend. Werk je kat dus niet zomaar door het nieuwe luik heen in de hoop dat hij dan niet meer bang is. Vaak worden katten hiervan alleen maar banger. Je kunt het vergelijken met mensen die een nieuwe, donkere grot in moeten lopen. Dan doe je vast ook voorzichtig, toch? Precies, katten denken hetzelfde. Laat ook je kat niet buiten zitten tot hij eindelijk door het luik kruipt. De meeste katten zijn zulke volhouders dat ze altijd blijven weigeren om er doorheen te komen, ondanks de grote honger.

Kat leren door kattenluik te gaan in 5 stappen

In dit stappenplan leren we je hoe je kat het snelst is gewend aan zijn nieuwe voordeur zodat hij snel kan gaan stappen. De training werkt het beste op een mooie dag zonder wind en kou. Katten zijn geen liefhebbers van stormachtig weer en zullen minder actief meewerken op een sombere dag.

 1. Laat je kat wennen aan het nieuwe gat
  Omdat katten van nature nogal achterdochtig zijn is het belangrijk dat je gelijk laat zien waar het kattenluik voor dient. Houd het gat open en dicht en laat je kat eraan ruiken en laat hem uitproberen. Wees hierbij geduldig en dwing je kat nergens toe. Houd dit een paar dagen vol en zet het luik open en dicht zodat je kat gewend raakt aan het mechanisme.
 2. Begin op jonge leeftijd
  Wanneer het mogelijk is kun je het best zo snel mogelijk beginnen met de kattenluiktraining. Jonge katjes zijn makkelijker te vormen en leren sneller. Katten mogen tot ongeveer 6 maanden oud niet zelfstandig naar buiten, dus houd daar wel rekening mee.
 3. Spelenderwijs leren
  Laat je kat op een speelse manier wennen aan het luikje. Gebruik bijvoorbeeld een speelgoedmuisje of een laser om je kat erdoorheen te lokken. Hoe vaker hij er doorheen gaat, hoe eerder hij eraan gewend raakt. Trek aan een touwtje aan de andere kant van het luik zodat je kat het speeltje achtervolgt en door het luik kruipt. Ook lekkere snacks doen het altijd goed bij het leren van je kat door het kattenluik te gaan.
 4. Zelf voordoen
  Als je kat nog steeds wat onwennig of onzeker is kun je het ‘voordoen’. Natuurlijk pas je zelf niet door het luikje, maar er is wel een manier om je kat het goede voorbeeld te geven. Lok je kat naar het luikje en ga aan de andere kant van de deur zitten. Steek je arm door het luik en laat zien dat deze heen en weer beweegt. Als je kat dichtbij genoeg is kun je hem aaien en vertrouwen geven. Misschien gaat je kat wel even uitproberen met zijn pootje? Helemaal goed!
 5. Open laten
  Als je ’s nachts gaat slapen of overdag niet thuis bent kun je het luikje het best proberen open te laten. Zo kan je nieuwsgierige vriend nog even alles onder de loep nemen en wie weet waagt hij wel een sprongetje.

Kattenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!