Maine coon kopen? Dit moet je weten!

maine coon kopen

De Maine Coon is een geliefde kat in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een vriendelijke, speelse en slimme kat met prachtige lange manen. Wil je een Maine coon kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit kattenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een Maine coon?

Een Maine coon met stamboom van een erkende fokker kost gemiddeld €600 en €1.000, maar dan hebben wij het alleen over de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met dat laatste punt moet je rekening houden, want een Maine coon heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Maine coon kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van een Maine coon belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Maine coon?

De gemiddelde levensverwachting van een Maine coon is tussen de 12 en 15 jaar oud. Natuurlijk zit hier verschil in: de een wordt 17 en de andere helaas maar 10 jaar oud. 

Wat is het karakter van een Maine coon?

Hard van buiten, zacht van binnen – zo zou je deze huistijger kunnen omschrijven. Hij heeft misschien een stoer uiterlijk, maar het is een rustige kat die aanhankelijk en altijd goedgehumeurd is. In een gevecht zul je deze kat daarom ook niet snel aantreffen. Sterker nog: een Maine coon is helemaal niet op ruzie uit en gebruikt zelden zijn nagels. Hij ligt liever languit in de vensterbank of te dollen met zijn baasje in de tuin. Sommige Main coons kunnen zelfs apporteren. Het perfecte baasje van een Maine coon is dan ook persoon die graag met zijn kat is en van spelen houdt.

Hoe ziet een Maine coon eruit?

De Maine coon staat bekend om zijn ruige vacht en zijn gespierde lichaam. Met zijn grote snuit, stevige kin en wilde haren maakt dit kattenras indruk op de buurtkatten. Een Maine coon is ook nog eens groter dan de gemiddelde huiskat: een kater kan wel tot negen kilo wegen, een vrouwtje weegt gemiddeld tussen de vijf en zeven kilo. Verder komt de vacht in allerlei kleuren voor, maar zijn de kleuren lilac en chocolate niet toegestaan. Een Maine coon in deze vachtkleuren moet je dus niet kopen.

Hoe moet ik een Maine coon verzorgen?

De vachtverzorging bij een Maine coon is niet intensief. Dit komt doordat de vacht waterafstotend is en nauwelijks klit. Een keer per week borstelen is dan ook genoeg. Let hierbij wel op dat je de oksels goed kamt, want hier kunnen klitten ontstaan. Nu je toch met hem bezig bent kun je ook gelijk zijn ogen en oren schoonmaken en zijn tanden poetsen. 

Verder is het belangrijk om af en toe zijn nagels te knippen, maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. Een Maine coon houdt van spelen, vooral met zijn baasje. In tegenstelling tot andere katten is deze huistijger een echte waterrat. Pootje baden of in drinkbakjes plonzen, niks is hem te gek.

Van welke voeding wordt een Maine coon groot en sterk?

Maine coons hebben over het algemeen gevoelige darmen. Belangrijk is dus dat je niet te vaak wisselt van voer. Droge brokken met daarin veel eiwitten als hoofdvoer is een goede keuze, want hiervan blijven de tanden en het tandvlees in goede conditie. Af en toe wisselen met wat natvoer of een kattensnoepje als tussendoortje mag natuurlijk wel.

Aandoeningen en ziektes

De Maine Coon is een gezond kattenras. Toch moet je ook met deze kat af en toe naar de dierenarts, vooral als het een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de drie meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Maine Coons:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Europese korthaar met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Europese korthaar zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Staar is een vertroebeling van de ooglens die vaak voorkomt bij oudere Maine coons. Je kunt het herkennen aan een blauwwitte waas over het oog. Het zicht van je kat neemt hierdoor af.

Dierenartskosten bij een Maine coon

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen.Wat de dierenarts precies kost hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Maine Coons:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer €100
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750 
  • Heupkomresectie: ongeveer €1200

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Is je Maine coon niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de kattenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.