Mijn kat loopt mank, wat moet ik weten?

kat loopt mank

Het is de schrik van ieder kattenbaasje: je kat loopt mank. Het kan even slikken zijn om je kat met pijn te zien hinkelen of moeite te zien hebben met lopen. Maar wat is er eigenlijk aan de hand? En misschien nog wel belangrijker: wat is er gebeurd? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Oorzaken kat loopt mank

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je kat mank loopt met zijn voor- of achterpoten. Ook kan het variëren tussen een lichte blessure tot een ernstige aandoening. We hebben de mogelijke oorzaken voor je opgesomd:

 • Trauma of verwonding:

Denk hierbij aan verstuikingen, verrekkingen, kneuzingen of breuken. Dit kan het komen door een verkeerde val, sprong, of een ongeluk waardoor je kat mank gaat lopen.

 • Gewrichtsproblemen

Denk hierbij aan gewrichtsproblemen zoals atritis, artrose, heupdysplasie of elleboogdysplasie. Deze aandoeningen kunnen ontstekingen en pijn veroorzaken waardoor je kat mank gaat lopen.

 • Spierproblemen

Denk hierbij aan spierproblemen zoals verrekkingen, scheuren of ontstekingen waardoor je kat mank gaat lopen.

 • Ziektes

Ook ziektes zoals Feline osteosarcoom, Feline leukemie, Feline immunodeficiëntievirus (FIV) en Polyartritis kunnen ervoor zorgen dat je kat mank gaat lopen.

 • Infecties

Denk hierbij aan bacteriële, virale of schimmelinfecties aan de gewrichten of botten waardoor je kat mank gaat lopen.

Manke kat voorkomen

Helaas zijn niet alle oorzaken van mankheid bij katten te voorkomen, maar gelukkig kunnen wij je wel een aantal tips geven die het risico verminderen.

 • Vermijd gevaarlijke situaties

Vermijd gevaarlijke situaties binnenshuis waarin je kat kan vallen en kan botsen met gevaarlijke objecten. Houd ook je kat binnen als er buitenshuis gevaarlijke situaties zijn, zoals slecht weer of druk verkeer.

 • Regelmatige lichaamsbeweging

Zorg voor voldoende – maar niet overmatige – lichaamsbeweging. Dit helpt de spieren, gewrichten en botten van je kat gezond te houden. Zorg voor speelgoed, maar ook voor een krabpaal, om je kat fysiek gezond te houden.

 • Voorkom overgewicht

Overgewicht brengt extra belasting op de gewrichten van je kat en dit vergroot het risico op gewrichtsproblemen. Zorg dus voor een gezond gewicht door middel van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 • Regelmatige dierenartscontroles

Ga af en toe met je kat naar de dierenarts voor controle. Een vroegtijdige diagnose en een behandeling voor eventuele aandoeningen kunnen mankheid bij je kat voorkomen of minimaliseren.

Behandelingen

Werken bovenstaande tips niet? Dan moet je kat behandeld worden als-ie mank loopt. Welke van onderstaande behandeling wordt gekozen, hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoeningen.

 • Rust

Loopt je kat mank vanwege een lichte verwonding of overbelasting? Dan is rust vaak voldoende om je kat te laten herstellen.

 • Dieet en supplementen

Loopt je kat mank door gewrichtsproblemen zoals artitis? Dan kan een speciaal dieet en gebruik van supplementen helpen om de gewrichten te ondersteunen.

 • Medicatie

Je dierenarts kan ook medicatie – zoals pijnstillers of ontstekingsremmers – voorschrijven om pijn te verminderen bij gewrichtsproblemen.

 • Fysiotherapie

Loopt je kat mank door bijvoorbeeld een blessure? Dan kan fysiotherapie helpen bij het verbeteren van de spierkracht en de beweeglijkheid van de gewrichten van je kat.

 • Operatief

Loopt je kat mank door bijvoorbeeld botbreuken, gewrichtsproblemen of structurele afwijkingen? Dan kan in sommige gevallen een operatie noodzakelijk zijn.

Wanneer de dierenarts bellen?

In principe mag je als kat mank loopt altijd de dierenarts bellen, want better safe than sorry. Maar soms kun je dit ook even afwachten, bijvoorbeeld na een vechtpartij. In onderstaande gevallen moet je altijd direct de dierenarts bellen:

 • Je kat sleept met één of allebei zijn achterpoten
 • Je kat loopt op drie poten
 • Je kat loopt mank en is hiernaast ook ziek

Kattenverzekering

Maak jij je zorgen omdat je kat mank loopt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Gelukkig ben je voor consulten, fysiotherapie, medicatie en operaties – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering.