Siberische kat kopen? Dit moet je weten!

siberische kat kopen

De Siberische kat is een populaire kat in Nederland. Wij weten wel waarom: het is een rustige en vriendelijke kat met een prachtig uiterlijk. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit kattenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een Siberische kat?

Een Siberische kat van een erkende fokker kost ongeveer €700, maar dan hebben wij het alleen over de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met dat laatste punt moet je rekening houden, want een Siberische kat heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Siberische kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van een Siberische kat belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Siberische kat?

Een Siberische kat wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

Wat is het karakter van een Siberische kat?

Een Siberische kat is rustig en kan goed omgaan met mensen, maar vindt het ook prima om samen te wonen met een konijn of hond. Af en toe vindt hij het lekker om alleen te zijn, maar niet te lang. Per dag heeft de Siberische kat namelijk ook zijn portie aandacht en knuffels nodig, vooral van zijn baasje. Verder is het een nieuwsgierige kat die van klimmen houdt en deze voorliefde niet onder stoelen of banken stopt. Gelukkig is het ook een slimme kat, dus springt hij op een mooi gedekte tafel of ongewenst op je aanrecht, dan kun je hem dit makkelijk afleren.

Hoe ziet een Siberische kat eruit?

De Siberische kat is middelgroot en behoorlijk gespierd. Met zijn stevige kop en poten, sterke staart en indrukwekkende kraag staat deze raskat wel zijn mannetje. Zijn vacht is halflang tot langharig en bestendig voor alle seizoenen van het jaar. Zo is zijn vacht waterafstotend en beschermt zijn dikke ondervacht hem tegen de kou. In de zomer verliest hij juist wat van zijn ondervacht zodat hij aangenaam in het zonnetje kan liggen. Mannetjes kunnen wel tot 9 kilo wegen, vrouwtjes wegen gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilo.

Hoe moet ik een Siberische kat verzorgen?

De vachtverzorging van een Siberische kat is redelijk intensief, met name in de zomer omdat ze dan meer verharen. In deze tijd van het jaar moet je hem 2 tot 3 keer per week borstelen met een metalen kam om klitten te voorkomen. Omdat zijn vacht waterdicht is, kan het moeilijk zijn om een Siberische kat te wassen. Wil je hem toch een wasbeurt geven? Dan is 1 of 2 keer per jaar genoeg en gebruik natuurlijk wel speciale kattenshampoo. Ook is het belangrijk om zijn oren en ogen regelmatig te controleren en af en toe zijn nageltjes te knippen.

Van welke voeding wordt een Siberische kat groot en sterk?

De Siberische kat is een echte carnivoor. Als vleeseter heeft deze kat behoefde aan voeding met veel gezonde eiwitten. Koolhydraten kan deze kat maar slechts beperkt verwerken, houd hier rekening mee. Wat de juiste voeding is voor een Siberische kat kun je navragen bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt. Hoeveel voeding je hem moet geven hangt af van zijn energiebehoefte. Beweegt je kat veel, dan heeft hij ook mee voeding nodig.

Aandoeningen en ziektes

De Siberische kat is een gezonde kat. Toch moet je ook met hem af en toe naar de dierenarts, vooral als hij nog klein is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Siberische katten:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Siberische kat met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Siberische kat zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Siberische kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Siberische kat

Een bezoekje aan de dierenarts kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Siberische katten:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750
  • Heupkopresectie: ongeveer €1200

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering van Figo

Is je Siberische kat niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!